У ЄС не сказали, чи депортують українських чоловіків з простроченими документами

У ЄС не сказали, чи депортують українських чоловіків з простроченими документами

У Єврокомісії відреагували на зупинку надання консульських послуг українським чоловікам призовного віку за кордоном.

Речниця Єврокомісії з внутрішніх справ, міграції та внутрішньої безпеки Аніта Хіппер сказала, що "беруть це рішення до відома", пише Радіо Свобода.

"Ми беремо це оголошення до відома. У мене немає конкретних коментарів, коли йдеться про Директиву про тимчасовий захист (документ регулює перебування переселенців з України на території ЄС – ред.). Ми не розрізняємо статі, а також призовний статус. Це все, що маю сказати зі свого боку", – сказала Хіппер.

У ЄС не стали коментувати, чи підтримують це рішення української влади, не сказали й чи підлягатимуть депортації українські чоловіки, що опиняться на території ЄС із простроченими документами.

"Не нам коментувати рішення українського уряду щодо заходів, які необхідно вжити в контексті конфлікту. Єдине, що ми можемо зробити, – це пояснити, яка ситуація з цими особами, які перебувають на території Європи. Це те, що ми можемо зробити", – резюмував представник Єврокомісії Ерік Мамер.

Тим часом влада ФРН заявила, що рішення України не надавати консульські послуги українським чоловікам за кордоном не вплине на статус українців, які перебувають у Німеччині як біженці.

Про це заявив речник МВС ФРН Максиміліан Каль на урядовій прес-конференції, передає DW. Водночас, в уряді відмовилися коментувати рішення МЗС України докладніше. Про можливість отримання простроченого українського паспорта німецького документа Каль обіцяв проінформувати додатково.

Нагадаємо, з 23 квітня Міністерство закордонних справ наказало керівникам усіх дипломатичних установ України тимчасово призупинити усі консульські дії щодо для громадян України призовного віку. Заборона діятиме до отримання роз'яснень положень закону щодо посилення мобілізації. Чоловіки цього віку у консульствах зможуть тільки оформити документи для повернення в Україну.

Видача закордонних паспортів за межами України для цих категорій громадян також призупинена.

Міністр МЗС Дмитро Кулеба, коментуючи ці рішення заявив, що "перебування за кордоном не звільняє громадянина від обовʼязків перед Батьківщиною".

"Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно", - зазначив він.