Вступ України до ЄС може вимагати "гігантського" збільшення бюджету союзу, — єврокомісар

Вступ України до ЄС може вимагати "гігантського" збільшення бюджету ЄС, - єврокомісар

Запланований вступ України до ЄС може вимагати збільшення бюджету Євросоюзу до 20%.

Про це заявив єврокомісар з питань бюджету Йоганнес Хан, повідомляє Oldenburger Onlinezeitung.

Таке збільшення було б необхідним, якщо існуючі правила сільськогосподарської допомоги та структурної підтримки в ЄС будуть збережені, сказав Хан.

"Це звучить гігантськи, але це відповідає лише 0,2 відсотка європейського економічного виробництва, і це, безперечно, можливо", - додав він. "Це варта інвестиція, тому що Україна має величезний економічний потенціал". Збільшення бюджету на 20%означало б додаткові 200 мільярдів євро протягом семирічного бюджетного періоду ЄС на сьогодні.

"Фінансова сторона завдає мені найменшого головного болю", - сказав Хан. "Найбільшою проблемою є підготовка в ЄС: як ми приймаємо рішення, як ми забезпечуємо верховенство права? Як об’єднати великий аграрний сектор України з нашим сільським господарством?"

За його словами, ЄС потребує інституційних реформ незалежно від вступу України та країн Західних Балкан, зокрема впровадження "рішення більшості замість одностайності" у зовнішній політиці. Але Хан попередив, що країни ЄС втомилися від реформ: "Мене хвилює те, що деякі країни дуже добре готуються до вступу, відповідають вимогам, а потім ми кажемо: "На жаль, ні".

Єврокомісар дав зрозуміти, що не очікує швидкого приєднання України: відповідний вступ до 2028 року – початку наступної семирічної фінансової рамки – є "нереалістичними".

Хан додав, що коли Україна буде готова до вступу, передбачити неможливо: "Вступ в умовах війни немислимий. Перш за все, Україна бореться за виживання. Усі країни-кандидати повинні відповідати вимогам реформ".

Нагадаємо, Bloomberg писав, що процес вступу України в ЄС триватиме щонайменше 10 років.

Читайте також: Politico пояснює, яку "скриньку Пандори" відкриє приєднання України до ЄС