Малюська про залучення у ЗСУ засуджених за вбивство: "Для чого людина йде на війну, як не вбивати"

Малюська про залучення у ЗСУ засуджених за вбивство: "Для чого людина йде на війну, як не вбивати"

Міністр Юстиції Денис Малюська вважає, що у ЗСУ можна залучити до 20 тис. ув'язнених, але додав, що цифри ще точно не прораховані. 

Про це він сказав в інтерв'ю BBC Україна.

"Десять-двадцять тисяч. Точно не більше. Але знову ж таки, питання в підходах. Я говорю цифри абсолютно не прораховані, тому що в залежності від кожного сценарію кількість буде різна". - зазначив Малюська, відповідаючи на питання про те, скільки ув'язнених можна залучити в ЗСУ.

Водночас він додав, що є паралелі з рф, яка вже давно залучає в армію ув'язнених, навіть за важкими статтями: вбивць, маніяків, гвалтівників.

"Я був би сліпий, якби не бачив паралелі. Безумовно, паралель існує. Не треба обманювати себе, але все ж мова йде про різницю в підходах. У них це була примусова мобілізація, у них всіх примусили піти, у них нікого не готували, без підготовки це було більшою частиною просто "м'ясо". Ми ж про інші історії говоримо, це контракт (на службу в ЗСУ). Контракт – це згода, це юридичні механізми, не просто завербували, випустили, потім не знають, що зробити. Це оцінка ризиків кожного суб'єкта, який виходить", - вважає Малюська.

Також він відповів, чи усі засуджені можуть бути залучені, якщо є така потреба, до Збройних сил України, наприклад вбивці.

"Але (засуджені) за вбивство двох і більше, наприклад – якщо ми цю категорію беремо: а для чого людина йде на війну, як не вбивати? Тим паче якщо ми говоримо про вбивць, особливо про засуджених довічно – це, як правило, люди, які вчинили злочин в дуже юному віці, 18-19 років. Мозок ще не сформований, психіка нестабільна. І після десятків років у в'язниці – зараз психологічний портрет людини не має нічого спільного з людиною, яка вбила в 18-19 років. Це підтвердить будь-який психолог", - зазначив Малюська.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №11079-1 про мобілізацію засуджених осіб, тепер його має підписати спікер парламенту, а потім президент Володимир Зеленський.

Механізмом не зможуть скористатись засуджені за особливо тяжкі злочини. Зокрема, не зможуть мобілізувати засуджених за злочини проти нацбезпеки, умисне вбивство двох або більше людей, зґвалтування тощо. Окрім того, обміняти покарання на мобілізацію не зможуть народні депутати та топпосадовці