Кабмін змінив порядок бронювання військовозобов’язаних: як це відбуватиметься

Кабмін змінив порядок бронювання військовозобов’язаних: як це відбуватиметься

Кабінет міністрів змінив порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану.

Про це йдеться у змінах до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76, які затверджені 8 травня.

Якщо до змін списки заброньованих працівників затверджував Генштаб ЗСУ, то тепер це робитиме Міністерство оборони.

"Підприємства, установи і організації, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил, подають список до Міноборони. У пункті 7 та абзаці четвертому пункту 8 Порядку та критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, затверджених зазначеною постановою, слова
"Генерального штабу Збройних Сил” замінити словом “Міноборони", - йдеться у постанові.

Нагадаємо, 8 квітня стало відомо, що працівники єдиного телемарафону підлягають бронюванню від мобілізації. Крім того, мінкульт додав до списку підприємств, які вважаються критично важливими для забезпечення життєдіяльності населення під час мобілізації, "Пересувний цирк України".

Цей факт викликав обурення українців у соцмережах. Після цього прем'єр Денис Шмигаль доручив міністерствам розробити оновлену постанову про бронювання працівників і визначення критично важливих підприємств.

Крім того, Офіс президента та ініціативна група у Верховній Раді обговорюють два різні підходи щодо критеріїв для економічного бронювання від мобілізації.

За першим, який пропонують в ОП, працівник повинен мати "білу" заплату у щонайменше 30-35 тис. грн і платити з неї податки, за другим підходом роботодавець має платити 20 тис. грн за заброньованого працівника щомісяця.