В Україні збільшаться штрафи за порушення військового обліку до 59 тис. грн: що зміниться

В Україні збільшаться штрафи за ухилення від мобілізації до 59 тис. грн: Рада ухвалила закон

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №10379 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

Як повідомила народна депутатка Ірина Геращенко (фракція "ЄС"), за цей документ віддали голоси 256 нардепів.

У законопроєкті йдеться про те, що штрафи за порушення правил військового обліку будуть збільшені.

Народний депутат Ярослав Железняк (фракція "Голос") додав, що "обʼєктивно, всі зміни які обіцяв комітет внести про помʼякшення - зробили, багато негативних норм прибрали".

Геращенко пише, що документ пропонує:

  • нові статті щодо відповідальності про порушення військового обліку;
  • збільшені строки адміністративної відповідальності та адміністративного затримання.
  • введення кримінальної відповідальності за відмову від медичного огляду під час мобілізації.

"Пропонуються збільшення розмірів штрафів і тривалості адміністративного затримання (до 3 років), які перевищують стандарти навіть кримінального законодавства", - додала вона.

"Мінімальна сума штрафу за порушення, передбачені цими статтями, становитиме 8 тис. 500 грн (порівняно зі 510 грн раніше), а максимальна - 204 тис. грн (порівняно зі 8 тис. 500 грн раніше). Порушників зможуть затримувати на термін до трьох діб", - написала Геращенко.

Вона підкреслила, що тепер санкції за порушення обліку жорсткіші, ніж за деякі військові правопорушення.

"До другого читання було пом'якшено деякі статті, зокрема стосовно адміністративних стягнень. Зокрема, прибрали кримінальну відповідальність за неявку в військкомат. Але за порушення правил військового обліку штрафи тепер становлять 200-300 мінімумів, а за порушення законодавства про оборону і мобілізацію - 300-500 мінімумів", - написала вона.

Геращенко попередила, що законопроект може призвести до блокування рахунків і майна, оскільки суми заочних штрафів (до 25 тис. грн за неявку в військкомат) можуть бути занадто великими для громадян. 

Які штрафи можуть стягувати за порушення військового обліку і мобілізації

Згідно таблиці, яку у ВР оприлюднили до другого читання, вводяться такі норми.

Стаття 210 Кодексу про адміністративні правопорушення "Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку".

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних
мінімумів доходів громадян (від 3 тис. 400 до 5 тис. 100 грн).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від
трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 5 тис. 100 до 8 тис. 500 грн).

Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період – тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. до 25 тис. 500 грн).

Стаття 210-1 Кодексу про адміністративні правопорушення "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів
громадян (5 тис. 100 до 8 тис. 500 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. до 25 тис. 500 грн).

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу на
громадян від п'ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 тис. 500 до 11 тис. 900 грн) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань – від однієї тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (25 тис. 500 до 34 тис. грн).

Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період - тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 тис. до 25 тис. 500) і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 тис. до 59 тис. 500 грн).

Нагадаємо, з 18 травня в Україні стане чинним новий закон про мобілізацію. А 8 травня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект №11079-1 про мобілізацію засуджених осіб, тепер його має підписати спікер парламенту, а потім президент Володимир Зеленський.