Нацбанк прогнозує збільшення податків в Україні і неповернення значної кількості біженців

Нацбанк прогнозує збільшення податків в Україні і неповернення значної кількості біженців

Національний банк України (НБУ) прогнозує зростання податків на 2,5% ВВП у періоді 2024-2026 років.

Про це йдеться в інфляційному звіті НБУ за квітень..

У ньому зазначається, що "мобілізація додаткових фіскальних доходів" буде потрібна для відбудови та соціальної підтримки населення. 

"Прогнозний сценарій припускає реалізацію заходів з мобілізації додаткових фіскальних доходів на 2.5% ВВП на прогнозному горизонті для забезпечення беземісійного джерела фінансування". - йдеться у повідомленні.

За прогнозом НБУ, це дасть змогу підтримувати видатки значними, зокрема на відбудову та соціальну підтримку, але й скоротити дефіцит бюджету з 20.7% ВВП у 2024 році до 7.5% ВВП у 2026 році.

Крім того, НБУ прогнозує, що значна кількість українських громадян залишиться за кордоном, а також нову хвилю міграції. Вона може посилитися через збільшення інтенсивності бойових дій, обстрілів цивільної інфраструктури та подальших втрат для економіки України.

"З огляду на адаптацію українців у країнах-реципієнтах в умовах затяжного характеру війни можливе подальше збільшення частки тих, хто відмовлятиметься повертатися чи відтерміновуватиме повернення. Еміграційні процеси можуть посилитися в результаті об’єднання родин за кордоном або через пошук більш високооплачуваної роботи", - йдеться у звіті.

НБУ прогнозує, що це додатково послаблюватиме як відновлення внутрішнього попиту внаслідок зменшення кількості потенційних споживачів, так і пропозиції робочої сили.

"Посилюватимуться й диспропорції на ринку праці, що тиснутиме на затрати бізнесу на зарплати у бік збільшення з відповідним їх перенесенням на ціни", - зазначає Нацбанк.

У 2024 році очікується подальший відплив зовнішніх мігрантів (близько 200 тис. осіб), прогнозує Нацбанк

"З огляду на подальшу нормалізацію української економіки у 2025 році та поступове скорочення програм підтримки українських мігрантів у країнах-реципієнтах очікується формування чистого повернення мігрантів в Україну орієнтовно в кількості 400 тис. осіб", - йдеться у звіті.

У 2026 році, як вважає НБУ, цей процес пожвавиться та становитиме, за припущеннями НБУ, 800 тис. осіб. Значною залишатиметься й кількість внутрішньо переміщених осіб, що відображатиметься на поглибленні диспропорцій на ринку праці.

Нагадаємо, голова комітету Верховної Ради з питань бюджету Роксолана Підласа (фракція "Слуга народу") пропонує збільшити податки для тих українців, які мають зарплату у понад 20 тис. грн.

А Кабмін готує законопроєкт про впровадження військового збору для приватних підприємців (ФОП) єдиного податку.

Міністерка соцполітики Оксана Жолнович заявила, що після війни пенсія в 60 років може стати недоступною для більшості українців. Справа не лише браку страхового стажу, але й у тому, що забезпечувати виплату пенсій буде нікому. Україна стрімко втрачає працездатне населення.