У Чехії перебувають майже 100 тис. чоловіків мобілізаційного віку: чеське МЗС їх не підтримує

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавскі заявив, що Чехія не підтримує тих українців, хто намагається уникнути мобілізації в Україні, перебуваючи за кордоном.

Слова міністра наводить видання Novinky.

"Я розумію проблему виїзду українських чоловіків призовного віку. Чехія вже давно підтримує українських біженців і приймає їх на своїй території. Але не тих, хто намагається уникнути обов’язку, встановленого законом", – сказав Ліпавський.

"У Чеській Республіці є 94 643 тис. українців віком від 18 до 65 років, які мають тимчасовий захист у зв'язку з війною в Україні", - сказала Хана Мала з відділу преси Міністерства внутрішніх справ. 

Нагадаємо, Польща продовжила захист для українських біженців до 30 вересня 2025 року. Ті, хто не матимуть паспортів будуть підлягати тимчасовому захисту. Польща обіцяє не видавати їхні дані Україні.

Головний радник президента Литви Гітанаса Науседи з питань нацбезпеки Кястутіс Будрис каже, що Литва була б готова допомогти Україні повернути в країну чоловіків мобілізаційного віку, якби Київ побачив у цьому потребу. Але поки механізму такого повернення немає.