Україна не має можливості виграти війну на полі бою, переговори з рф можуть відбутися у 2025 році, - ГУР

Україна не має можливості виграти війну на полі бою, переговори з рф можуть відбутися у 2025 році, - ГУР

Російська армія не є такою, якою була в 2022 році, зараз вона діє як "єдине тіло, з чітким планом і під єдиним командуванням". А в України немає можливості виграти війну на полі бою. 

Про це заявив заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю The Economist.

Він каже, що не бачить можливості для України виграти війну на полі бою. Навіть якби вона змогла відкинути російські сили назад до кордонів — така перспектива, що стає дедалі віддаленішою, — це не припинило б війну.

За його словами, такі війни можуть закінчитися лише договорами. Наразі обидві сторони борються за "найвигіднішу позицію"» перед потенційними переговорами. Але змістовні переговори можуть початися не раніше, ніж у другій половині 2025 року, вважає Скібіцький.

Він припускає, що зараз росія готується до наступу навколо Харківської та Сумської областей на північному сході. За його словами, час залежить від міцності української оборони на Донбасі. Але він припускає, що основний наступ росії розпочнеться "наприкінці травня або на початку червня". За його словами, росія має загалом 514 тис. сухопутних військ, залучених до української операції.

Скібіцький каже, що російське північне угруповання, яке базується на кордоні з Харковом, наразі налічує 35 тис. військовослужбовців, але має намір збільшитися до 50-70 тис. військових. росія також "створює дивізію резервів" (тобто від 15 до 20 тис. чоловік) у центральній частині рф, яку вона може додати до основних зусиль.

За його словами, цього недостатньо для операції з захоплення великого міста — таке судження поділяють західні військові чиновники, але може бути достатньо для меншого завдання.

Травень буде ключовим місяцем, каже Скібіцький, коли росія використовує "тришаровий" план дестабілізації України.

Нагадаємо, у 2022 році президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони в якому констатується неможливість проведення переговорів з президентом російської федерації володимиром путіним.