Президенти балтійських країн закликали ЄС почати переговори про вступ України

Президенти балтійських країн закликали ЄС почати переговори про вступ України

Президенти Естонії, Латвії та Литви Алар Каріс, Едгарс Рінкевичс і Гітанас Науседа закликали ЄС почати переговори про вступ України і Молдови у блок вже у червні цього року.

Про це йдеться у заяві трьох президентів, яка розміщена на сайті президента Естонії.

Вони зробили спільну заяву з нагоди 20-ї річниці вступу країн Балтії до Європейського Союзу.

"Країни Балтії приєдналися до Європейського Союзу 1 травня 2004 року. У паспортах наших громадян з'явилася літера "Європейський Союз", що знаменує тріумфальне повернення на своє законне історичне місце в європейській сім'ї. Членство в ЄС і НАТО докорінно змінило геополітичний ландшафт і визначило майбутнє країн Балтії", – йдеться в заяві глав трьох держав.

Президенти кажуть, що роки членства в ЄС допомогли розвинути економіку Естонії, Латвії та Литви, "створити стабільність і безпеку, а також дали можливість стати частиною історії успіху європейської інтеграції та трансформації, а тепер формувати майбутнє Європи". 

Глави балтійських держав зазначають, що 20-та річниця членства Естонії, Латвії та Литви в ЄС припадає на час, коли агресивна війна росії проти України "нагадує нам, що мир у Європі не слід сприймати як належне.

Президенти Каріс, Рінкевичс і Науседа стверджують, що "Україна сьогодні захищає наші демократичні цінності", і обіцяють залишатися непохитними у своєму зобов’язанні підтримувати Україну та захищати заснований на правилах світовий порядок.

Президенти запрошують ЄС почати переговори про вступ України та Молдови в червні цього року. "Країни Балтії є чудовим прикладом того, як членство сприяє вражаючій модернізації та економічному прогресу. Це наша реальність, якою ми хочемо поділитися", – йдеться у спільній заяві глав держав.

За словами глави держави Естонії, Латвії та Литви, розширення є геополітичною необхідністю для Європейського Союзу та покликом історії, яка насамперед стосується свободи, демократії та людської гідності.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявляв, що у червні цього року Україна може розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу.