«Сподіваюся, до кінця року ми у 2-3 рази збільшимо кількість місць проживання для ВПО», - нардеп

«Сподіваюся, до кінця року ми у 2-3 рази збільшимо кількість місць проживання для ВПО», - нардеп

До кінця року очікується збільшення у 2-3 рази кількості місць для тимчасового розміщення ВПО у різних регіонах країни.

Про це розповів нардеп, голова робочої групи ТСК з питань житла для ВПО Максим Ткаченко, повідомляє пресслужба апарату Верховної Ради України.

За його словами, наразі влада на місцях разом із робочою групою та з представниками Кабміну проводить велику інвентаризацію для того, щоб виявити й відкрити максимальну кількість місць тимчасового проживання ВПО, включаючи категорію маломобільних людей.

«Сподіваюся, до кінця року ми у 2-3 рази збільшимо кількість місць проживання для ВПО. Наразі найбільш підготовленою для проживання маломобільних переселенців виявилася Дніпропетровщина, у Черкасах ведеться значна робота в цьому напрямку, особливо у Смілі на Черкащині міська влада опрацьовує це питання, також гарно підготувалася Івано-Франківська область і Волинь», - сказав парламентарій.

Ткаченко зауважив, що у першу чергу інвентаризують гуртожитки закладів вищої освіти, яких по всій країні досить багато.

«Аудит-відділи працюють над оптимізацією розміщення студентів, що дозволить звільнити місця для ВПО. Також є багато різних пансіонатів, баз відпочинку, колишніх дитячих таборів, які зараз не працюють. Спрямовуємо зусилля на те, щоб їх відновити. Також оглядаємо будівлі комунальних закладів. Наприклад, у Черкасах ми відвідали з міським головою декілька колишніх садочків, які вже переобладнали під проживання ВПО. Одна з будівель призначена саме для маломобільних людей», - повідомив народний депутат.

Він додав, що фінансування ремонтів та облаштування місць беруть на себе місцева влада й міжнародні партнери, благодійні організації та донори.

Нагадаємо, парламентська тимчасова спеціальна комісія з питань захисту ВПО підготувала законопроєкт щодо інвентаризації нерухомості та створення інтерактивної карти доступного житла для тимчасового розміщення ВПО.