Велика Британія анонсувала найбільший в історії пакет військової допомоги Україні

Велика Британія анонсувала найбільший в історії пакет військової допомоги Україні

Велика Британія надасть Україні 500 мільйонів фунтів стерлінгів (приблизно $617 млн) та найбільшу в історії поставку життєво важливих військових ресурсів.

Про це йдеться у повідомленні британського уряду, де зазначається, що про пакет допомоги оголосить прем'єр Ріші Сунак сьогодні, 23 квітня, під час свого візиту до Польщі.

Сунак зустрінеться з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, щоб обговорити поглиблення британсько-польських відносин. Позатим у Варшаві посадовці проведуть переговори з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом щодо європейської безпеки та підтримки України.

Пакет від уряду Британії включатиме близько 400 транспортних засобів, 1600 боєприпасів і 4 мільйони патронів. 

"Додаткове фінансування у розмірі 500 мільйонів фунтів стерлінгів буде використано для швидкої доставки терміново необхідних боєприпасів, засобів протиповітряної оборони, безпілотників та інженерної підтримки. Безпілотники будуть закуплені у Великій Британії, а кошти підтримають розширення вітчизняних ланцюжків поставок оборонної продукції", - йдеться у повідомленні.

Найбільший в історії пакет обладнання з Великої Британії, призначений для відсічі російського вторгнення на суші, морі та в повітрі включає:

  • 60 човнів, включаючи офшорні рейдові катери, жорсткі рейдові катери та водолазні катери, а також морські гармати;
  • понад 1600 ударних і протиповітряних ракет, а також додаткові ракети великої дальності Storm Shadow;
  • понад 400 одиниць техніки, з них 160 захищених транспортних засобів "Хаскі", 162 бронемашини та 78 всюдиходів.
  • Майже 4 мільйони боєприпасів до стрілецької зброї.

"Захист України від жорстоких амбіцій росії життєво важливий для нашої безпеки та для всієї Європи. Якщо путіну дозволять досягти успіху в цій загарбницькій війні, він не зупиниться на польському кордоні. Сьогодні я перебуваю у Варшаві, щоб поглибити зв’язки з нашими польськими партнерами та надати критично важливу нову військову підтримку для оборони України. Збройні сили України продовжують мужньо воювати, але потребують нашої підтримки – і потребують її зараз. Сьогоднішній пакет допоможе гарантувати, що Україна матиме все необхідне для боротьби з росією", - наголосив Сунак. 

Нагадаємо, Палата представників Конгрес США проголосувала за законопроєкт про допомогу Україні на $60,8 млрд. Сенат Конгресу США має затвердити цей законопроєкт 23 квітня, а президент США Джо Байден підписати. Згідно з проєктом закону, Україні передадуть далекобійні ракети ATACMS.