ЛХС: Перший завод Сєверодонецька

ЛХС: Перший завод Сєверодонецька

Звісно, що найпершим підприємством у Сєверодонецьку був... хлібозавод. Адже, щоб будувати інші заводи, потрібно будівельників годувати, а без хліба — ніяк.

Хлібозавод — гучно сказано. Його називали пекарнею. Її побудували у 1934 році ще до того, як на перехресті перших вулиць Заводської і Леніна виросли перші будинки барачного типу. Розташовувалася вона на території нинішнього військкомату.

Німецькі учені-хіміки на початку 1950-х років писали: “Стара пекарня невелика. Її потужностей вже недостатньо для населення Сєверо-Донецька. Вона може випікати хліб принаймні на 10 000 людей, тоді як у Сєверо-Донецьку понад 30 000. Будується нова пекарня. Ця будівля має бути чотириповерховою”.

Де в старій частині Сєверодонецька чотириповерхова будівля? Я такої не згадав. Єдине, що могло бути підходящим, це триповерхова будівля, на якій було написано “Теплосеть”. Вона поруч з військкоматом, тобто поруч зі старою пекарнею. Вона і є найвищою будівлею у найстарішій частині міста, крім “Дому ВОХР”, який теж має три поверхи.

Знайшов фото за листопад 1949 року, яке підписано, що це будується хлібзавод. Триповерхова будівля. Напевно німці бачили недобудованою і сприйняли те, що над третім поверхом за четвертий поверх.

І учора отримав підтвердження — сучасне фото цього будинку. Точно. Це колишній хлібозавод.

До середини 1960-х років у Сєверодонецьку було вже понад 70 тисяч мешканців, і місто не збиралося зупинятися в рості. Тому в 1966 році було зведено новий хлібокомбінат на вулиці Гагаріна.

Галерея зображень

ЛХС: Перший завод Сєверодонецька
ЛХС: Перший завод Сєверодонецька
ЛХС: Перший завод Сєверодонецька

Для Сєверодонецьк-online