Міноборони оновило список хвороб для визнання на ВЛК придатними і непридатними

Міноборони оновило список хвороб для визнання на ВЛК придатними і непридатними

Міноборони опублікувало наказ "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України", у якому прописані нові категорії придатності і не придатності до військової служби.

Наказ ухвалений 27 квітня і набере чинності 4 травня. Його підписав тимчасово виконуючий обовʼязки Міністра оборони України І. Гаврилюк.

Наприклад, якщо військовозобов'язаний хворий на туберкульоз, то якщо клінічно вилікувана хвороба, придатний для служби в ТЦК та частинах забезпечення. Але "залишкові явища" після вилікуваного туберкульозу військовозобов'язаний цілком придатний.

Щодо ВІЛ, то непридатні лише ті, у кого він прогресує, а носії вірусу можуть або служити в тилових частинах і ТЦК, або, якщо йдеться про безсимптомних носії – придатні для служби на фронті.

Хворі на рак придатні, якщо вони у стадії стійкої ремісії. Непридатні лише хворі з неоперабельним раком і ті, що мають метастази.

Щодо психічних розладів, то військовозобов'язані з легкими або помірними розладами придатні до служби у  військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони. 

Нагадаємо, в Україні після скасування статусу "обмежено придатний" до військової служби, військовозобов'язані будуть або "придатні" або "непридатні". При цьому впроваджується чотири категорії "придатності":

  • придатні (повністю);
  • придатні до служби у вищому військовому навчальному закладі (ВВНЗ), у ТЦК та СП, частинах забезпечення, установах, організаціях, але непридатні до служби в ДШВ, морській піхоті, ССО, підрозділах спецпризначення, плаваючому складі тощо;
  • придатні за окремими спеціальностями (наприклад, кандидати на вступ до ВВНЗ);
  • придатні для виконання специфічних завдань.