Зеленський у фокусі — росія запустила низку маніпулятивних матеріалів про президента

Зеленський у фокусі — росія запустила низку маніпулятивних матеріалів про президента

Чергова інформаційна кампанія росії цього разу спрямована безпосередньо на Президента України Володимира Зеленського. Агенти кремля поширили низку маніпулятивних матеріалів про тригерні для громадян теми: воєнну ескалацію, вибори, статки голови держави та його нібито конфлікт із ексголовнокомандувачем Збройних Сил України Валерієм Залужним. Фейки активно ширяться популярними соцмережами, намагаються вивести на емоції українців та підірвати авторитет влади. Тож “Сєвєродонецьк онлайн” зібрав та проаналізував останні ворожі наративи. Подробиці — у нашому матеріалі.

Президентські вибори в Україні - росія маніпулює

У травні 2024 року закінчуються строк президентських повноважень Володимира Зеленського, тож, за думкою російських пропагандистських медіа, він більше не буде легітимним очільником держави. Отож соціальними мережами почали ширитися маніпулятивні меседжі щодо президентських виборів в Україні, які є прицільною роспропагандою.
Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони повідомляє, що це відбувається в рамках дезінформаційної кампанії “Майдан-3”. Зокрема, ідеться про позов жителя Чернігівської області Олега Серика проти Верховної Ради.

"На своїй сторінці в Instagram 26 квітня чоловік заявив, що подав позов проти Верховної Ради України до Касаційного адміністративного суду, в якій він просить визнати протиправною бездіяльність Верховної Ради України щодо непризначення виборів Президента України на 31 березня 2024 року та зобовʼязати Верховну Раду України призначити вибори Президента України шляхом прийняття відповідної постанови”, - розповіли у ЦПД.

Також заяву поширили телеграм-канал "Страна", пропагандистське ЗМІ "РИА новости" та блогер Ігор Мосійчук, який систематично розповсюджує маніпуляційні та дезінформаційні меседжі стосовно ситуації в Україні. За інформацією ЦПД, насправді рішення Касаційного адміністративного суду було прийняте ще 15 квітня, в якому вказано, що у Верховного Суду не було підстав для відкриття провадження у цій справі. "Наголошуємо, що подібні маніпуляції спрямовані на дискредитацію легітимності Президента України та зниження довіри українців до уряду", — інформують в центрі протидії дезінформації.

“Паралельно російська пропаганда пише, що в Україні пропонують запровадити кримінальне покарання за заклики провести вибори й обрати когось іншого, крім Зеленського. Такі дії покликані демонізувати Україну та звинуватити українську владу в тому, що війна досі триває”, - зазначають у “Детектор Медіа”.

“Ні” перемовинам з росією

  

Водночас з темою президентських виборів, росія просуває і фейк про "війну до останнього українця". Ворог намагається звинуватити президента Володимира Зеленського в тому, що він нібито "категорично відкидає будь-які мирні ініціативи". Дану інформацію також спростував Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

 
“Це — типова кремлівська маніпуляція: президент України якраз виступає за мирні перемовини, але не на умовах країни-агресорки. Теза про "війну до останнього українця" — маячня російської пропаганди, яка має на меті створити відчуття безвиході та гніву проти керівництва України, яке буцімто веде "безперспективну" війну й "ігнорує переговори”.

Володимир Зеленський своєю чергою зазначив: "Якщо за столом будуть держави, які справді хочуть миру та вимагають від росії справедливого миру, тоді підготується документ з усім нашим баченням, і знайдеться момент, як і хто буде це проговорювати з представниками ворога".
Цікаво, що зазначений наратив транслює й колишній нардеп-зрадник від партії “ОПЗЖ” Віктор Медведчук. Наразі він перебуває у москві та продовжує свою антиукраїнську діяльність. Чоловік координує роботу громадської організації “Другая Украина”, на меті якої — створювати ілюзію “українського уряду в екзилі” та просувати ідею, що українці прагнуть стати частиною росії.

“Проєкт “Другая Украина” працює й на міжнародній арені — у 2023 році філія організації відкрилася у Сербії. Спікери цього проєкту і Віктор Медведчук твердять, що Зеленський буде “останнім обраним президентом України”. Вони не просто популяризують ідею недемократичності України, а прямо заперечують її державність. Зокрема, Медведчук говорить, що повномасштабну війну у 2022 році розпочав Володимир Зеленський, аби залишитися президентом та “захистити міжнародний центр наркотрафіку, облаштований у Києві”, - зазначає “Детектор Медіа”.

Зеленський і вілла Геббельса  

Фейк про те, що Зеленський нібито придбав віллу Геббельса також нещодавно з'явився на сторінках соцмереж та продовжив низку маніпуляцій рф з дискредитації влади. Посольство росії у Південно-Африканській республіці заявило про те, що президент нібито придбав віллу міністра пропаганди Третього Рейху Йозефа Геббельса за 8 мільйонів євро. У ЦПД спростували й це повідомлення:

“Першоджерелом стало відео нібито колишньої співробітниці компанії з управління муніципальною нерухомістю ВІМ Сабін Мелс, яка стверджувала про те, що у жовтні 2023-го віллу придбала офшорна компанія Film Heritage Inc, яка пов'язана з Володимиром Зеленським. “Насправді Сабін Мелс ніколи не працювала у фірмі ВІМ і “абсолютно випадково» говорить з російським акцентом”, – пише SPRAVDI. Вілла Гебельса насправді не продана й не була виставлена на продаж. Муніципалітет остерігається продавати нерухомість, аби вона не опинилася в руках ультраправих діячів”.

Зеленський наказав заарештувати Залужного?

        

Просуває російська пропаганда й фейк про те, що нібито президент Володимир Зеленський наказав заарештувати Валерія Залужного
Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій.
"Зеленський віддав наказ СБУ тримати ексголовкома ЗСУ Залужного під посиленою охороною", - пишуть прокремлівські Telegram-канали.
Насправді цей меседж роспропаганда вже поширювала і раніше у 2023 році. Повідомляли, що Валерія Залужного і тодішнього командувача Сухопутних військ Олександра Сирського заарештували за нібито їхню незгоду з позицією президента Володимира Зеленського. Насправді ж 7 березня президент України Володимир Зеленський погодив кандидатуру колишнього головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного на посаду посла у Великій Британії. А вже 24 квітня радник керівника ОП Михайло Подоляк зазначив, що Залужний найближчими тижнями розпочне роботу на посаді посла.

Наша редакція наголошує: дбайте про екологічне вживання контенту соцмереж. Читайте та дивіться тільки перевірені ресурси. Наприклад, “Сєвєродонецьк онлайн” вже вдруге потрапив на інтерактивну Мапу рекомендованих медіа за результатами незалежного експертного оцінювання у першому півріччі 2024 року.