За колабораціонізм засудили юристку та заступницю відділу земельних ресурсів з Луганщини

За колабораціонізм засудили юристку та заступницю відділу земельних ресурсів з Луганщини

За публічного обвинувачення прокурорів Старобільської окружної прокуратури двох місцевих мешканок визнали винними у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Їх засудили до 9 та 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Також заборонили впродовж 12 років обіймати посади в органах влади.

Про це повідомляє Луганська обласна прокуратура.

Прокурори у суді довели, що засуджені у 2022 році добровільно обійняли керівні посади в окупаційній «адміністрації Новопсковського району лнр».

Колишня юристка медичного об’єднання стала «начальником відділу освіти». На цій посаді вона керує вказаним підрозділом, організовує навчальний процес за російськими стандартами на території захоплених населених пунктів району. Бере участь у педагогічних нарадах, які проходять на території як псевдореспубліки, так і рф.

Інша засуджена ‒ ексзаступниця начальника відділу земельних ресурсів Новопсковської селищної ради. Жінка очолила «відділ забезпечення життєдіяльності с. Осинове». Вона закликала місцевих мешканців підтримувати окупаційну владу та працевлаштовуватись до так званих «владних структур».

Вироки ухвалювалися заочно. Покарання засуджені відбуватимуть із моменту затримання.

Наразі їх оголосили у розшук.

Спеціальне досудове розслідування здійснювали слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, Тернопільський міськрайонний суд визнав винною та засудив до 2 років 6 місяців позбавлення волі жительку Мусіїївки Старобільського району за колабораційну діяльність.