Український саміт миру у Швейцарії, куди не запросили росію: в ОП розкрили деталі підготовки

Саміт миру у Швейцарії, куди не запросили росію: в ОП розкрили деталі підготовки

У Швейцарії 15-16 червня відбудеться Перший саміт миру, який ініціює Україна, але на нього не запросили росію. Натомість у саміті візьмуть участь лідери країн та голови урядів з усіх континентів.

В Офісі президента заявили, що працюють над його підготовкою.

"Головне завдання Української формули миру - об’єднати світову спільноту навколо справедливого миру. Це умови, які світ виставить агресору", - йдеться у повідомленні.

ОП зазначає, що організація саміту є результатом скоординованих зусиль української та швейцарської сторін.  Засади роботи цього заходу вироблені та погоджені під час низки міжнародних зустрічей радників із національної безпеки. 

"Саміт стане платформою для діалогу щодо шляхів досягнення всеохопного, справедливого й тривалого миру для України згідно зі Статутом ООН та нормами міжнародного права. Повагу до цих принципів засвідчили всі запрошені до участі в заході", - зазначається у повідомленні.

В ОП стверджують, що українську формулу миру наразі підтримали понад 80 держав світу.

"Захід і Глобальний Південь разом. росія робить зусилля, щоб зірвати саміт. Ми знаємо про всі плани ворога. В нього не вийде", - йдеться у повідомленні.

"Якщо весь світ об’єднається навколо української Формули миру, путін більше не зможе прикривати своєю брехнею подальше продовження війни. А світ отримає платформу та інструмент до вирішення конфліктів", - впевнені в ОП.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи причину того, що рф не запросили на саміт, сказав Foreign Policy, що сідати за стіл переговорів з росією немає сенсу, оскільки від неї не можна буде домогтися сумлінних дій.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявляв, що на саміті у Швейцарії країни розроблять план справедливого миру і потім передадуть його представникам росії.

"Найголовніший результат, що ми всі вийдемо з планом, з рішучими кроками. А після цього розробити цей план в деталях, технічно і відповідні держави повинні його передати представникам росії для того, щоб вони прийняли цей план або не прийняли. Але це інше вже. Ми покажемо, що ми хочемо миру, але не паузи, для того, щоб путін готувався", - казав Зеленський.

У березні повідомлялося, що Китай розглядає можливість участі в ініційованому Україною Глобальному саміті миру на рівні лідерів, який відбудеться у Швейцарії.