Атаки України на російські НПЗ "досягли неймовірного": в рф закінчився запас бензину, — Politico

Атаки України на російські НПЗ досягли неймовірного: в рф  закінчився запас бензину, — Politico

Атаки українських безпілотників на російські нафтопереробні заводи досягли неймовірного — у найбільшій у світі нафтодержаві закінчився запас бензину.

Про це пише Politico.

Згідно з урядовими даними рф, ціни на дизельне пальне для російських споживачів різко зросли, лише за останній тиждень - майже на 10%. Ціни на бензин також досягли шестимісячного максимуму і зросли більш ніж на 20% з початку року, оскільки постачання зменшується, і все більше і більше підприємств змушені призупиняти виробництво.

Минулої середи два сховища палива, що належать російському енергетичному гіганту "Роснефть", приблизно за 500 кілометрів від кордону з Україною, були серйозно пошкоджені безпілотниками. Понад десяток нафтопереробних заводів у дев’яти російських регіонах зазнали подібного удару цього року, а чиновники в Києві заявили, що галузь є законною ціллю війни.

"Це як комар — коли ви не можете його знайти, не можете вбити, і він продовжує повертатися ніч за ніччю, ви будете виснажені", — Філіп Інгрем, колишній офіцер британської військової розвідки та планувальник НАТО, сказав: "Це дуже хороший спосіб зняти тиск з лінії фронту".

У результаті Москва скоротила експорт палива до майже історичного мінімуму, відправивши трохи понад 712 тис. тонн дизельного палива та газойлю минулого тижня, у порівнянні з понад 844 тис. за той самий тиждень 2023 року.

Ігор Юшков, аналітик російського Фонду національної енергетичної безпеки, сказав, що ціни навряд чи впадуть найближчим часом — і країні, можливо, навіть доведеться імпортувати бензин із резервів, що зберігаються в сусідній Білорусі.

Також Москва була змушена накласти заборону на експорт бензину та дизельного палива через дефіцит на внутрішньому ринку, де регуляція історично підтримувала низькі ціни, щоб заспокоїти автомобілістів і штучно стимулювати сільськогосподарський сектор. 

Зазначимо, у ніч проти 1 травня внаслідок удару безпілотників палав Рязанський НПЗ.