На Закарпатті ТЦК визнало затримання далекобійників, які перевозять вантажі з Європи до України

На Закарпатті ТЦК визнало затримання далекобійників, які перевозять вантажі з Європи до України

Закарпатське ТЦК та СП визнало, що їхні працівники зупиняють вантажівки на КПП і "пропонують водіям проїхати з ними для уточнення даних".

Про це йдеться у заяві ТЦК.

"Водії вантажних транспортних засобів такі ж громадяни України як і інші. Під час огляду документів на контрольно-пропускних пунктах не завжди є змога перевірити на місці всі військово-облікові дані, це пов’язано з тим, що громадяни завчасно не подбали про наявність при собі військово-облікових документів. В таких випадках військовозобов’язаним пропонують проїхати в територіальні центри комплектування та соціальної підтримки для уточнення даних. Водночас наголошуємо, що вантажівка залишається під наглядом представників правоохоронних органів", - йдеться у повідомленні.

У Закарпатському ТЦК наголосили, що якщо громадянин вважає, що він не підлягає мобілізації, то йому потрібно мати при собі відповідні військово-облікові документи з відмітками, які підтверджують його законні права на відстрочку, що передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", або з відміткою про зняття з військового обліку. Або документ про належним чином оформлене бронювання.  

29 квітня Асоціація міжнародних автомобільних перевізників України повідомила, "про випадки вчинення працівниками відділів РТЦК незаконного затримання водіїв вантажних автомобілів та їх подальше позбавлення волі".

"Працівники РТЦК на посту ДАІ "Нижні Ворота" Закарпатської області 24.04.2024 зранку незаконно затримали водіїв кількох вантажівок, які здійснювали транзитне перевезення товарів з Європи до України, примусово доставили до приміщення відповідного відділу РТЦК де швидко мобілізували і направили для проходження військової служби до військових частин. Майно т/з, вантаж залишено в небезпеці і без нагляду. За аналогічних обставин 24.04.2024 працівниками Першого відділу Мукачівського РТЦК поруч з постом ДАІ "Нижні Ворота" незаконно затримано та позбавлено волі водія ТОВ "ШАЛЬ" Лісовського Андрія Вадимовича, 18.05.1983 року народження, та всупереч волі останнього в той же день мобілізовано до однієї з військових частин в Чернігівській області і відвезено у невідомому напрямку", - йдеться у повідомленні.

Асоціація наголосила, що щодо цих фактів направила листи прем’єр-міністру України та голові Закарпатської обласної Державної адміністрації.

Нагадаємо, на Закарпатті військовозобов'язаний помер у дорозі до навчального центра ЗСУ, медики не встигли приїхати і надати допомогу. Омбудсмен Дмитро Лубінець  заявив, що українець згідно з довідкою ВЛК був визнаний придатним до військової служби.

Читайте також: Лубінець підтвердив, що працівники ТЦК не мають прав перевіряти документи і затримувати цивільних