Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, - Стефанішина

Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону, - Стефанішина

Віцепрем'єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина запевнила, що Україна не буде примусово повертати чоловіків призовного віку з-за кордону.

Про це вона сказала в інтерв'ю DW, коментуючи питання про припинення надання консульських послуг за кордоном.

Вона запевнила, що надання своїх даних територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки не означає автоматичну мобілізацію на фронт.

"Україна ухвалила закон про мобілізацію і ми маємо розуміти, у якому обсязі ми можемо заміняти хлопців на фронті. Йдеться про потенціал мобілізації - облік і інформацію. І це першочергова мета нашого рішення", - заявила Стефанішина.

Вона повідомила, що у травні Україну відвідає єврокомісарка з питань внутрішніх справ і міграції Ілви Йоганссон для обговорення з українською владою питання подальшого юридичного статусу українців за кордоном, адже чинний механізм тимчасового захисту в ЄС буде діяти до березня 2025 року.

"Тому обмежень і примусового повернення громадян України будь-якої статі чи віку в країну, яка воює, не буде. Але у питаннях війни немає приємних рішень і не забуваймо, що війна триває і ми маємо її виграти", - наголосила Стефанішина.

Нагадаємо, МЗС оголосило, що з 23 квітня призупиняє надання в українських дипломатичних установах консульських послуг чоловікам з 18 до 60 років. Наступного дня уряд України оприлюднив правила, згідно з якими паспорти чоловікам призовного віку можуть оформлятися лише всередині України, а не в іноземних дипломатичних установах.

Це означає, що чоловіки мобілізаційного віку, які проживають за кордоном, для продовження паспортів, термін дії яких закінчується, або отримання нових повинні повернутися в Україну. Згідно з тим, що в Україні діє воєнний стан, чоловіки 18-60 років не зможуть повернутися за кордон, а після уточнення своїх даних у ТЦК та проходження ВЛК і визнання їх придатними до військової служби, їм можуть виписати мобілізаційне розпорядження і направити в учебку.