У США висловилися про потенційні "щирі переговори" між Україною і рф

У США висловилися про потенційні "щирі переговори" між Україною і рф

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що якщо російський диктатор володимир путін продемонструє бажання вести мирні переговори з Україною, США "точно будуть там".

Про це він сказав у розмові з президентом Всесвітнього економічного форуму Борге Бренде в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія), повідомляє сайт Держдепу США.

"Я сподіваюся, що пан путін зрозуміє меседж і продемонструє готовність до щирих переговорів відповідно до основних принципів, які є основою міжнародного співтовариства та Статуту ООН: суверенітет, територіальна цілісність, незалежність. Якщо вони належним чином підтверджені, має бути резолюція", - сказав Блінкен.

"Я сподіваюся, що є визнання цього. Щойно Росія продемонструє, що вона щиро бажає вести переговори, ми точно будемо там. І я вірю, що українці теж там будуть", — додав він.

Блінкен нагадав, що США вдалося узгодити передачу допомоги України у майже $61 млрд, також Україні допомагають країни ЄС і Азії.

"Але навіть коли ми маємо справу з невідкладними потребами України, у нас зараз є понад 30 країн, які вели або незабаром завершать переговори щодо двосторонніх угод з безпеки з Україною, які допоможуть їй створити майбутню силу, здатну стримувати агресію та захищати проти агресії в майбутнє. Водночас ми залучаємо інвестиції приватного сектору в Україну. Попри складні обставини, є величезні можливості, і ми бачимо величезний інтерес до цього. Європейський Союз відкрив переговори про вступ з Україною, і це найкращий шлях до поглиблення української демократії. Все це є найсильнішою відповіддю путіну, тому що це говорить про те, що Україна не тільки виживе – вона може процвітати", - зазначив він.

Блінкен вважає, що агресія росії стала стратегічним фіаско для самої росії.

"Їй довелося докласти величезних зусиль, про які ми говорили, намагаючись обійти експортний контроль і санкції, але вона переорієнтувала свою економіку таким чином, що це не є стійким. Це може спрацювати найближчим часом; це не можна підтримувати в довгостроковій перспективі. І в цілому росія слабша економічно, вона слабша у військовому плані, враховуючи знищення такої кількості її сил, і вона слабша дипломатично в більшості країн світу – не в усьому, але в більшій частині", - впевнений Блінкен.

Нагадаємо, колишній головнокомандувач силами НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс вважає, що як росія, так і Україна виснажені веденням війни, тому є ймовірність, що вони почнуть мирні переговори наприкінці поточного року, після виборів у США.